Smaklig klimatsmart protein. Vi har redan fått erkännande!

Under 2016 testade vi ett nytt svamp-protein som vi ser god potential i. Från statliga Vinnova har vi tillsammans med Lantmännen Cerealia och Lantmännens centrala R&D erhållit bidrag för att kunna utveckla ett färdigt livsmedel. 

Bakgrunden till detta projekt är att vi med denna ätbara svamp har kunnat öka utbytet av etanol i vår fermentering. Eftersom den växer till sig i vår process har vi i pilotanläggning kunnat experimentera med att hitta applikationer för svampen som livsmedel. Intresset för nya, alternativa proteinprodukter ökar och under 2016 utlyste statliga Vinnova en tävling för att stimulera innovation kring nya klimatsmarta och smakliga proteinprodukter. I finalen vid Måltidens Hus i Grythyttan kom vi med denna produkt på en hedrande andraplats. Den meriterade juryn med bl a Tareq Taylor och Lina Gebäck (Linas Matkasse) blev imponerade av produkten och konceptet som tävlade med 14 andra produkter.

Resan för detta projekt är fortfarande i ett tidigt stadium och det återstår mycket testande och analyser innan vi kommer se detta i butikshyllor. Intresset för klimatsmarta proteiner i nya former har på kort tid vuxit och fått mycket utrymme i media. Om bitarna faller på plats kan vår svamp mycket väl finnas på veckans meny i framtiden. Hållbarheten kommer i många former på Agroetanol, och vägen från jord till bord kan ibland ta spännande vägar!