PrOatein havreprotein - så mycket mer än bara proteinberikning.

PrOateins fysikaliska egenskaper

  • Ljusbrun färg
  • Fint, lättflytande puder
  • Fastnar inte
  • God vätbarhet
  • Lätt att använda, lätt att hantera
  • pH 6,3

PrOatein har ett proteininnehåll på 55% (+/- 5%), ett kolhydratinnehåll på 21%, ett fettinnehåll på 13% och ett fiberinnehåll på 4,6%.

Förutom proteininnehållet innehåller PrOatein också:

  • 16-19 % naturligt förekommande havreolja som består av:
    • Främst palmitiska, oleiska och linoleiska fettsyror
    • En hög koncentration av enkelomättade fettsyror (oljesyra) och en hög mängd fleromättade fettsyror (främst omega-6)
    • Mikronäringsämnen med antioxidativa egenskaper, inklusive vitamin E (tokoferoler) och avenanthramid
    • Inget kolesterol, eftersom detta är ett växtbaserat protein
  • 20-24% nedbruten stärkelse och begränsat med dextrin
  • En liten mängd, 2-3 %, lösliga fibrer av betaglukan från havre

Utöver PrOatein Standard erbjuder Lantmännen ytterligare två varianter, som är anpassade för att integreras i ekologiska applikationer eller applikationer där munkänsla är av betydelse.

 

PrOatein Fine

Denna produkt är speciellt utvecklad för att användas i applikationer där munkänslan är viktig, t.ex. mejerialternativ, växtbaserade drycker och livsstilsnäring. Proteinnivåerna är desamma som i PrOatein Standard (55% i genomsnitt), men PrOatein Fine har en mindre partikelstorlek - vilket ger en mjukare munkänsla.

PrOatein Ekologisk

Den ekologiska versionen av PrOatein framställs genom en naturlig process från ekologisk havre. Det är ett utmärkt alternativ eller komplement till andra växtbaserade proteinkällor och kan användas för att öka proteininnehållet i ett brett spektrum av ekologiska applikationer som bröd, pasta, mejerianaloger och livsstilsnäringsprodukter.

Aminosyraprofil för havreproteinet PrOatein

PrOatein uppfyller nästan alla krav i FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations aminosyremönster för vuxna från 2013, med undantag för lysin, den begränsande aminosyran i havreprotein. PrOatein innehåller minst 10 % mer svavelaminosyror (SAA) än ärtprotein, mer SAA och valin än sojaprotein och har mer av varje oumbärlig aminosyra jämfört med vete. Genom att kombinera växtproteiner kan man skapa ett mer komplett innehåll av aminosyror i färdiga livsmedelsprodukter. 

PrOatein jämfört med andra växtbaserade proteiner

Vid en tidpunkt då fler vanliga konsumenter än någonsin tidigare efterfrågar livsmedel som innehåller växtbaserade proteiner, erbjuder PrOatein havreprotein en idealisk lösning för produktapplikationsspecialister. Dess kombination med ärtprotein i både köttanaloger och kosttillskott ger spännande potential för ny produktutveckling i dessa snabbväxande kategorier 

Aminosyraprofil för havreprotein jämfört med ärt-, vete- och sojaprotein