PromOat har flera hälsobefrämjande egenskaper, till exempel vattenbindande förmåga, kolesterolsänkande effekt och förmåga att stabilisera blodsockret.

Betaglukaner är en del av cellväggarna i en havrekärna. Beroende på havresort kan halten av betaglukaner variera i kärnan och är ofta högre i kliet. Klifraktionen i havre kan bidra till att förbättra din hälsa genom de lösliga betaglukanerna och de naturliga gelébildande fibrerna. 
Det finns vetenskapligt bevisade hälsoresultat för betaglukaner och de kan användas för produkter på marknaden och hävdas lagligt.

PromOat - en löslig produkt med betaglukan och havrekli

Hälsoeffekterna av havre och betaglukan från havre har godkänts av hälsovårdsmyndigheter i USA, Kanada och Europa. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har godkänt ett hälsopåstående för lösliga fibrer av betaglukan från specificerat helt havrematerial. De lösliga fibrerna från dessa livsmedelsprodukter bör ingå i en kost med låg halt av mättat fett och kolesterol, vilket kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har godkänt tre hälsopåståenden för betaglukan från havre: kolesterolreduktion, blodsockerreduktion och matsmältning.

Balans för hjärtat

De kolesterolsänkande fördelarna med betaglukan från havre har godkänts av EFSA och Europeiska kommissionen, med ett hälsopåstående enligt artikel 14. Påståendet lyder "Betaglukan från havre minskar kolesterolhalten i blodet, en sänkning av kolesterolhalten i blodet kan minska risken för kranskärlssjukdom" och är tillåtet på ansökningar med en kolesterolsänkande effekt från havreprodukter. Användningen av dessa godkända hälsopåståenden har gett konsumenterna ytterligare förtroende för produkterna.

Vidare anges i artikel 14 att en diet som består av 3 g eller mer betaglukan per dag minskar oönskade LDL-kolesterolnivåer. Kolesterolfördelarna med betaglukan från havre beror på den vattenbindande förmågan att bilda en gel som absorberar gallan från tunntarmen och transporterar den till tjocktarmen och senare ut ur kroppen. Genom att transportera gallan från tunntarmen producerar levern ytterligare galla genom att använda kolesterol från blodet.

Balanserat blodsocker

EFSA har också godkänt påstående 13.1 för betaglukan och glykemisk kontroll när man erkänner det vetenskapliga beviset för en minskning av blodsockerökningen efter en måltid. EFSA säger att 4 g betaglukan per 40 g kolhydrat, nära en annan måltid, behövs för att få effekten av glykemisk respons. Det finns dock argument för att lägre mängder betaglukan ändå skulle kunna ge en glykemisk respons.

Balans i tarmarna

Det har också godkänts av EFSA att fiber från havrekorn har visat en positiv effekt på tarm- och matsmältningshälsan genom ökad fekal bulk. 
En betydande mängd bevis visar att konsumtion av havreprodukter är kopplad till en minskning av LDL-kolesterol i serum, en riskfaktor för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar. Havrens kolesterolsänkande effekt har satts i samband med en ökning av tarminnehållets viskositet, vilket ökar utsöndringen av gallsyror och kolesterol i avföringen.
Viskositeten bidrar också till att fördröja absorptionen av kolhydrater i blodomloppet. Andra positiva effekter av betaglukanernas viskositet är mättnadskänsla och prebiotisk effekt.